“Τρελός” πιλότος με όπλο μια άγκυρα πλοίου… “ψαρεύει” τον εχθρό στον αέρα

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε την εμβρυακή εποχή της πολεμικής αεροπορίας. Τα πρώτα αεροσκάφη δεν έφεραν οπλισμό, με εξαίρεση ίσως πιστόλια ή τυφέκια, που είχαν μαζί τους οι πιλότοι τους. Ήταν μια εποχή που αν κάποιος ήθελε να καταρρίψει τον αντίπαλο όφειλε να έχει μεγάλη… φαντασία.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1914 ο Ρώσος πιλότος Πιοτρ Νεστόροφ, αδυνατώντας να αναχαιτίσει με άλλο τρόπο ένα αυστριακό αναγνωριστικό το εμβόλισε χάνοντας και ο ίδιος τη ζωή του. Παρόλα αυτά για κάποιους ο Νεστόροφ αποτέλεσε πρότυπο.

Στις 31 Μαρτίου 1915 ο Αλεξάντερ Καζάκοφ (ή Κοζάκοφ) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει έναν ακόμα πιο αμφιλεγόμενο τρόπο κατάρριψης των εχθρικών αεροσκαφών, προσδένοντας στο αεροσκάφος του, ένα γαλλικό Morane Saulnier G, μια άγκυρα πλοίου στην άκρη της οποίας είχε τοποθετήσει εκρηκτικά!

«Ένα υπέροχο ολοφώτεινο πρωινό είδα τον Καζάκοφ να απογειώνεται για να καταδιώξει ένα εχθρικό αναγνωριστικό αεροσκάφος. Μια άκρως ενδιαφέρουσα αερομαχία άρχισε στον καθαρό ουρανό. Ξαφνικά βρέθηκε πάνω από τον αντίπαλο, τόσο κοντά που νόμιζες πως είχε επικαθήσει στην άνω πτέρυγα του εχθρικού αεροσκάφους.

«Τότε είδα την άγκυρα να πέφτει συγκρατούμενη από ένα σκοινί. Καρφώθηκε στην άνω πτέρυγα του εχθρικού αεροσκάφους. Από το βάρος το εχθρικό για μια στιγμή έριξε το ρύγχος προς τα κάτω σαν να κρεμόταν στον αέρα. Ο Γερμανός πιλότος κατάφερε να ευθυγραμμίσει το αεροσκάφος του για λίγο, αλλά έχασε τον έλεγχο και αυτό άρχισε να πέφτει σαν βολίδα προς τη γη παρασύροντας και τον Καζάκοφ.

«Λιγότερο από 60μ. από το έδαφος ο Καζάκοφ κατάφερε να απαγκιστρωθεί και να προσγειώσει το αεροσκάφος του με το ρύγχος σπάζοντας την έλικα. Ήταν όμως σώος. Το γερμανικό αεροσκάφος κατέπεσε αλλά ο πιλότος σώθηκε και αιχμαλωτίσθηκε», με τον τρόπο αυτό περιέγραψε ίσως την πλέον παράξενη μάχη στον αέρα όλων των εποχών ο Ρώσος πιλότος Ιβάν Σμιρνόφ, αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος.

Ο ίδιος ο Κοζάκοφ είπε: «Η αναθεματισμένη η άγκυρα πιάστηκε στο εχθρικό αεροσκάφος και έτσι αποφάσισα να χτυπήσω την πτέρυγά του με τους τροχούς του αεροσκάφους μου. Έσπρωξα το πηδάλιο και έπεσα πάνω του»…

Η τρελή κατάρριψη του Καζάκοφ είχε ως αποτέλεσμα να παρασημοφορηθεί. Ωστόσο η μέθοδός του, όπως ήταν φυσικό, δεν βρήκε μιμητές. Πάντως ο ίδιος ανέλαβε τη διοίκηση μιας μοίρας καταδιωκτικών εξοπλισμένη με αεροσκάφη Nieuport 10 και 11… Κατά συνέπεια ακολούθησε πιο συμβατικούς τρόπους.

Ως τον Δεκέμβριο του 1916 είχε καταρρίψει τέσσερα ακόμα εχθρικά καθιστάμενος άσος με 5 καταρρίψεις. Συνολικά πέτυχε 32 καταρρίψεις (οι 20 επιβεβαιωμένες). Τον Ιανουάριο του 1918 παραιτήθηκε, λόγω της επικράτησης των Μπολσεβίκων και πολέμησε με την αεροπορία των Λευκών μαζί με Βρετανούς.

Τιμήθηκε με τον βαθμό τους επισμηναγού της RAF. Σκοτώθηκε σε δυστύχημα την 1η Αυγούστου 1919 πετώντας με βρετανικό καταδιωκτικό Sopwith Camel κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης. Πολλοί όμως λένε πως δεν επρόκειτο για δυστύχημα αλλά για αυτοκτονία λόγω του δράματος της πατρίδας του.