“Ανώνυμη Κορυφή”… Η πρώτη αρματομαχία Μ26 με Τ-34/85 στην Κορέα (vid.)

Η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε στη Νότια στις 25 Ιουνίου 1950 ξεκινώντας την σύγκρουση που έμεινε γνωστή ως Πόλεμος της Κορέας. Οι Βορειοκορεάτες ενισχυμένοι με σοβιετικά άρματα T-34/85 σάρωσαν την αντίσταση των Νοτίων, που διέθεταν μόνο ελάχιστα θωρακισμένα οχήματα Μ8 και κατέλαβαν, τρεις ημέρες αργότερα την Σεούλ.

Οι ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν αλλά αρχικά απέστειλαν στην Κορέα ελαφρά άρματα Μ24 Chaffee, που δεν είχαν καμία τύχη έναντι των Τ-34/85. Οι Νοτιοκορεάτες και οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν στο Πουσάν με τους τελευταίους να ενισχύουν σταδιακά τις δυνάμεις τους. Τότε στάλθηκαν στην Κορέα και τα πρώτα άρματα Μ26 Pershing. Τα εν λόγω άρματα έδρασαν ελάχιστα στις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρξαν οι «πρόγονοι» της σειράς Μ46, Μ47, Μ48. Διέθεταν ισχυρή θωράκιση και πυροβόλο των 90 χλστ.

Τα Μ26 ήταν τα μόνα άρματα που μπορούσαν να αντιμετωπίσου ευχερώς τα σοβιετικά Τ-34/85 της Βόρειας Κορέας. Μέχρι την πρώτη επαφή οι Βορειοκορεάτες απολάμβαναν απόλυτης αρματικής υπεροχής. Ο Στάλιν είχαν διαθέσει στη Βόρεια Κορέα πάνω από 250 Τ-34/85 έως τον Ιούνιο του 1950 και διέθεσε άλλα 80 τουλάχιστον τον Αύγουστο, μαζί με πυροβόλα εφόδου Su-76.

Κορεατική επίθεση

Η πίεση των Βορείων στην περίμετρο του Πουσάν συνεχίστηκε. Σε έναν τομέα του μετώπου ήταν ανεπτυγμένος ένας ουλαμός Μ26 που ανήκε στην Α Ίλη της 1ης Επιλαρχίας Αρμάτων των Πεζοναυτών και τελούσε υπό τον υπολοχαγό Γκράνβιλ Σουίτ, υποστηρίζοντας το 5ο Σύνταγμα Πεζοναυτών.

Απέναντι βρισκόταν τμήματα της 4ης Μεραρχίας Πεζικού (ΜΠ) των Βορειοκορεατών την οποία υποστήριζε μια επιλαρχία του 109ου Συντάγματος Αρμάτων εξοπλισμένη με T-34/85. Στις 17 Αυγούστου, έχοντας πληροφορίες για επικείμενη εχθρική επίθεση, ο Σουίτ έταξε τα τρία άρματά του (το άλλο παρουσίασε βλάβη) σε σχηματισμό γραμμής κατά μήκος της μοναδικής οδού από όπου μπορούσαν οι εχθροί να περάσουν.

Έτσι ακόμα και αν τα άρματα καταστρέφονταν θα έκλειναν και πάλι τον δρόμο. Ο Αμερικανός υπολοχαγός έταξε τα άρματά του σε μια στροφή από όπου θα μπορούσε να πλήξει τον αντίπαλο πριν αυτός καταστεί ικανός να απαντήσει. Ξαφνικά τα εχθρικά άρματα εμφανίστηκαν και άρχισαν να επιτίθενται στο αμερικανικό πεζικό. Οι πεζοί επιχείρησαν να τα σταματήσουν με Bazooka και ΠΑΟ (πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως), αλλά δεν το κατόρθωσαν.

Τα T-34 συνέχισαν την κίνησή τους οδεύοντας όμως προς την στροφή όπου τα ανέμεναν τα Μ26. Το άρμα του επιλοχία Σέσιλ Φούλερτον έβαλλε πρώτο κατά των βορειοκορεατικών αρμάτων με βλήμα HVAP (High-Velocity-Armor-Piercing). Το αμερικανικό άρμα έβαλλε άλλα δύο βλήματα. Ο Φούλερτον πάντως στρεφόμενος προς τον πυροβολητή του λοχία Στάνλεϊ Ταρνόφσκι τον κατηγόρησε ότι αστόχησε. Ο Ταρνόφσκι όμως ήταν ο καλύτερος πυροβολητής της ίλης…

Τι είχε συμβεί; Απλούστατα τα αμερικανικά βλήματα είχαν διαπεράσει πέρα για πέρα το T-34. Το πρώτο βλήμα διαπέρασε τη θωράκιση στη θέση του πολυβολητή του σκάφους και βγήκε από το πίσω μέρος του άρματος. Και τα άλλα δύο άρματα είχαν διαπεράσει την θωράκιση του T-34…

Το επόμενο T-34 επίσης δέχτηκε καταιγισμό βλημάτων. Το άρμα επλήγη στον πύργο και πετάχτηκε στην άκρη του δρόμου. Ένα τρίτο T-34 άρχισε να βάλλει κατά των αμερικανικών αρμάτων. Σύντομα όμως δέχτηκε επτά βλήματα στην σειρά και φλεγόμενο σταμάτησε. Τρεις άνδρες από το πλήρωμά του προσπάθησαν να το εγκαταλείψουν αλλά θερίστηκαν από πυρά πολυβόλων.

Ένα ακόμα T-34 επιχείρησε να απομακρυνθεί αλλά το σταμάτησε το αμερικανικό πεζικό και τινάχτηκε στον αέρα από τα Μ26. Ήταν η πρώτη σύγκρουση των Μ26 με τα T-34/85. Σε αυτή φάνηκε η υπεροχή των αμερικανικών αρμάτων έναντι των σοβιετικών. Η θωράκιση των T-34 δεν άντεχε στα πλήγματα των πυροβόλων των 90 χλστ. των αμερικανικών αρμάτων. Η υπεροχή των αμερικανικών αρμάτων πιστοποιήθηκε και σε επόμενες συγκρούσεις.

Άρμα T-34 φλέγεται.

Κατεστραμμένο άρμα T-34/85.

Άρμα Τ-26 επιτηρεί δρόμο στην Κορέα.