
Η μάχη του Τσκινβάλι ήταν η μόνη πραγματική μάχη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας το 2008. Το Τσκινβάλι είναι η πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, μιας περιοχής που αποσπάστηκε από την Γεωργία και ανακηρύχτηκε, ελέω Ρωσίας, σε ανεξάρτητη «δημοκρατία».
Στις 8 Αυγούστου 2008 γεωργιανά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη μετά από βομβαρδισμό του φίλιου πυροβολικού. Ωστόσο η προέλαση των Γεωργιανών ανακόπηκε από τους Οσέτιους πολιτοφύλακες και τις ρωσικές δυνάμεις. Ακολούθησε η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων και η εκδίωξη των Γεωργιανών από την πόλη. Οι Γεωργιανοί επιχείρησαν και πάλι να καταλάβουν την πόλη καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έφταναν αργά. Ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις οι Γεωργιανοί υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση στις 11 Αυγούστου.
Η από αέρος ρωσική επέμβαση
Τα ρωσικά αεροσκάφη ξεκίνησαν να πλήττουν γεωργιανούς στόχους ήδη από το πρωί της 8ης Αυγούστου. Στις επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη κρούσης Su-24 και Su-25 και μαχητικά Su-27 και Mig-29. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές τα ρωσικά αεροσκάφη κυριάρχησαν άμεσα στον αέρα.
Άλλες, πιο έγκυρες πηγές, αναφέρουν όμως πως η ρωσική αεροπορία υπέστη εξαρχής σοβαρές απώλειες, χάνοντας τρία Su-25 τις πρώτες ώρες των συγκρούσεων και εξαναγκαζόμενη να αναστείλει για αρκετές ώρες τις επιχειρήσεις. Ακολούθως καταρρίφθηκαν ένα Su-24 και ένα βαρύ βομβαρδιστικό Τu-22Μ.
Όπως αναφέρει το ρωσικό Centre for Analysis of Strategies and Technologies (CAST) τα ρωσικά αεροσκάφη επανεμφανίστηκαν πάνω από την πόλη στις 10 Αυγούστου. Οι Γεωργιανοί διέθεταν τουλάχιστον μια μοίρα αντιαεροπορικού πυροβολικού εφοδιασμένη με συστήματα Buk-M1και τουλάχιστον δύο μοίρες με Osa-AK και μερικά εκσυγχρονισμένα Osa-AKM. Έτσι οι γεωργιανές δυνάμεις είχαν εξαρχής ισχυρή αντιαεροπορική κάλυψη.
Η ρωσική πλευρά παραδέχτηκε την απώλεια δύο Su-25και ενός βομβαρδιστικού Tu-22M. Οι πιλότοι τους αιχμαλωτίστηκαν, βάσει πηγών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Από την άλλη πλευρά οι Οσέτιοι υποστήριξαν την κατάρριψη δύο γεωργιανών αεροσκαφών.
Η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε περί τις 200 εξόδους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων εντός του γεωργιανού εδάφους. Λόγω όμως έλλειψης συστημάτων νυκτερινής όρασης τα περισσότερα ρωσικά αεροσκάφη έδρασαν κυρίως την ημέρα, ενώ τα γεωργιανά Su-25 που διέθεταν τέτοια συστήματα έδρασαν κυρίως τη νύκτα για να αποφύγουν τους Ρώσους.
Ωστόσο οι Ρώσοι κατάφεραν να πλήξουν τα γεωργιανά αεροδρόμια, καθηλώνοντας την αντίπαλη αεροπορία στο έδαφος για τουλάχιστον μια ημέρα. Πάντως οι ίδιοι οι Ρώσοι άσκησαν κριτική στην αεροπορία τους για την συνδρομή της στον αγώνα και κυρίως για τη ελλιπή υποστήριξη των χερσαίων τμημάτων. Ειδικότερα ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ο σύνδεσμος μεταξύ χερσαίων και εναέριων δυνάμεων ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Από τα έξι δε ρωσικά αεροσκάφη που χάθηκαν στις επιχειρήσεις τα μισά, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, καταρρίφθηκαν από φίλια πυρά.
Επ’ αυτού πάντως οι γνώμες διίστανται. Φαίνεται πως οι Γεωργιανοί κατέρριψαν τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη ενώ συνολικά οι Ρώσοι έχασαν πάνω από 10. Σε κάθε περίπτωση η ρωσική αεροπορία φάνηκε ανέτοιμη έναντι ενός μικρού και αδύναμου αντιπάλου.