Γράμμος: 29 Αυγούστου 1949 (Β’ Μέρος)

Γράμμος… Ο Τσακαλώτος, θιασώτης του ελιγμού και της ταχύτητας προσάρμοσε στα δεδομένα αυτά και τα σχέδιά του. Έτσι σχεδίασε την πραγματοποίηση βαθιάς διείσδυσης στη διάταξη του εχθρού, τη νύκτα της 25ης Αυγούστου, ημερομηνίας έναρξης της επίθεσης.

Τα τμήματα της ΙΧ και της XV Μεραρχίας θα πραγματοποιούσαν τη νυκτερινή διείσδυση στον τομέα Πύργος – Τρία Σύνορα, Τσούμια – Κιάφα – ύψωμα 1425 – Κόντρα Πολίνγκα – Καλύβια Κατσάρα – Γιαννοχώρι – Ψωριάρικα. Σκοπός της νυκτερινής επίθεσης ήταν η μέχρι την αυγή της 25ης Αυγούστου κατάληψη των σημείων κλεδιών Άνω Αρένα, Τσούμια, Κόντρα Πολίνγκα, Μονόπυλο, ύψωμα 1463, Σλήμνιτσα Ψωριάρικα. Κατόπιν συνέχιση της προσπάθειας, την 25η Αυγούστου προς Μαύρη Πέτρα – Κιάφα – Καλύβια Κατσάρα. Παράλληλα στον τομέα του Τσάρνο – Παπούλη – Οτόριτσε επίθεση με το πρώτο φως της 25ης Αυγούστου, με σκοπό την κατάληψη των υψωμάτων αυτών και τελικό αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της υψηλότερης κορυφής του Γράμμου (υψ. 2520).

Βάσει του σχεδίου αυτού η XV Μεραρχία, με τομέα ευθύνης την περιοχή της άνω κοιλάδας του ποταμού Σαραντάπορου (κεντρικός τομέας), θα εξορμούσε, στις 21.00 της 25ης Αυγούστου, προς Τρία Σύνορα – Άνω Αρένα, καλύπτοντας το αριστερό των δυνάμεων που θα δρούσαν προς Κιάφα. Κατόπιν θα συνέχιζε την κίνησή της προς Σουφλίκα με σκοπό την κατάληψή του και θα συνέχιζε προς Προφήτη Ηλία, Πριόνι, αυχένα Σγουρού με τελικό σκοπό την απασχόληση και ει δυνατόν περικύκλωση των εχθρικών αντιστάσεων στο ύψωμα Ανθρωπάκος. Η Μεραρχία αυτή είχε τον πλέον άχαρο ρόλο, αφού θα επιτίθονταν στον πλέον δύσβατο και καλύτερα οργανωμένο τομέα της εχθρικής άμυνας, χωρίς υποστήριξη Πυροβολικού ή Αεροπορίας, πριν την 26η Αυγούστου.

Η ΙΧ Μεραρχία την ίδια ακριβώς ώρα θα εξορμούσε προς Κόντρα Πολίνγκα, Καλύβια Κατσάρα, Ψωριάρικα (βόρειος τομέας). Στόχος της ήταν η κατάληψη ειδικά της Κόντρα Παλάνγκα, επί της ελληνο-αλβανικής μεθορίου, με στόχο την αποκοπή της οδού διαφυγής των δυνάμεων του ΔΣΕ.

Νοτιότερα, μεταξύ της XV και της ΙΧ Μεραρχίας θα επιχειρούσε η Ι Μεραρχία, με σκοπό την άλωση του τρομερού Τσάρνο. Επί του ιδίου άξονα θα ενεργούσε, σε δεύτερο χρόνο και η ΙΙΙ Μεραρχία Καταδρομών, με στόχο να υπερβεί, συν τω χρόνω, την Ι Μεραρχία και να συνεχίσει την επίθεση προς Παπούλη με στόχο την διάβαση του Άνω Αλιάκμονα και την κατάληψη του υψ. Φλάμπουρο και τελικά του υψ. Σκίρτση, βαθιά στην εχθρική τοποθεσία.
Η VIII Μεραρχία θα τηρούσε αρχικά αμυντική στάση από το Κάμενικ στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, μέχρι τη μέση κοιλάδα του Σαραντάπορου. Επίσης αμυντική στάση θα τηρούσε και η 77η Ταξιαρχία, απαγορεύοντας την κατεύθυνση Ζουζουλιώτικος ποταμός – Επταχώρι. Ως εφεδρεία του ΣΣ θα τηρούνταν μια ταξιαρχία της Ι Μεραρχίας στην περιοχή Αμμούδας – Αλεβίτσας.

Νυκτερινή έφοδος
Το βράδυ της 25ης Αυγούστου, βάσει του σχεδίου, άρχισε η επίθεση. Στον τομέα της ΙΧ Μεραρχίας (βόρειος τομέας) εξόρμησαν η 42η και 43η Ταξιαρχίες. Η επίθεση αιφνιδίασε τους αμυνόμενους, οι οποίοι συνήλθαν όμως σταδιακά και προέβαλαν ισχυρή αντίσταση, όχι τόσο ισχυρή όμως για να αποτρέψουν τη λήψη επαφής με την αμυντική τοποθεσία Κόντρα Πολιάγκα – Ψωριάρικα. Με το πρώτο φως τα τμήματα υποστηρίχτηκαν από το Πυροβολικό και την Αεροπορία και έτσι στις 05.40 έπεσε η Κόντρα Πολιάγκα (42η Ταξιαρχία) και στις 09.50 τα Ψωριάρικα (43η Ταξιαρχία). Η 42η Ταξιαρχία συνέχισε την ταχεία προέλασή της, κατά μήκος των συνόρων, καταλαμβάνοντας τα Καλύβια Κατσάρα, παρά τα δραστικά πυρά των Αλβανών εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών.

Στον τομέα της Ι Μεραρχίας η επίθεση επίσης εξελίχθηκε βάσει του σχεδίου. Κατά τη διάρκεια της νύκτας η 52η Ταξιαρχία προωθήθηκε σε βάθος, ανοίγοντας δρόμο στα ναρκοπέδια και τα συρματοπλέγματα του εχθρού με τορπίλες Μπάγκαλορ. Με το πρώτο φως η επίθεση συνεχίστηκε και μέχρι τις 12.15 το τρομερό Τσάρνο είχε πέσει, κατόπιν σφοδρού αγώνα της 52ης Ταξιαρχίας. Το 595ΤΠ είχε την τιμή να ολοκληρώσει την κατάληψη του Τσάρνο και να εδραιωθεί σε αυτό. Η επιτυχία αυτή αποτέλεσε και τον προάγγελο της οριστικής νίκης, αφού το Τσάρνο ήταν πραγματικά το κλειδί του βορείου Γράμμου.

Σημαντική ήταν η υποστήριξη της Αεροπορίας στην επιτυχία αυτή, αφού τα για πρώτη φορά χρησιμοποιούμενα βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης Χελντάιβερς, άλλαξαν κυριολεκτικά το τοπίο στο Τσάρνο. Στον ίδιο τομέα οι Καταδρομείς προωθήθηκαν στο Τσάρνο, έτοιμοι να ξεκινήσουν την καταδίωξη των ηττημένων. Στον τομέα της ΧV Μεραρχίας τα τμήματα επίσης εξόρμησαν βάσει του σχεδίου και αφού ανέτρεψαν μικροαντιστάσεις, παρακάμπτοντας άλλες, έλαβαν μέχρις τις 03.00 τα ξημερώματα στενή επαφή με την κύρια εχθρική αμυντική τοποθεσία. Η 45η Ταξιαρχία υποχρεώθηκε να σταματήσει ενώπιον της ισχυρής αντίδρασης των αντιπάλων.

Η 61η Ταξιαρχία όμως διείσδυσε στην εχθρική τοποθεσία, αλλά υποχρεώθηκε να σταματήσει, δεχόμενη το βάρος συγκεντρωτικών εχθρικών αντεπιθέσεων. Παρόμοια εξελίχθηκε και η επίθεση της 73ης Ταξιαρχίας, η οποία κατέλαβε την Καρυά, αλλά σταμάτησε προ της Γκορίτσας. Ο Τσακαλώτος, βλέποντας την επίθεση να αποτυγχάνει στον τομέα αυτό, αποφάσισε να την σταματήσει και μάλιστα διέταξε την 61η Ταξιαρχία της ΧV Μεραρχίας να ενισχύσει την ΙΧ της οποία ςη επιθετική ενέργεια εξελισσόταν με λαμπρά αποτελέσματα.

Η 77η Ταξιαρχία επιτέθηκε επί περιορισμένου μετώπου και κατάφερε, μετά από σκληρό αγώνα να καταλάβει το Χωριό Χρυσή, αγκιστρώνοντας δυνάμεις του ΔΣΕ. Η VIII Μεραρχία επίσης επιτέθηκε με την 75η Ταξιαρχία προς Κάμενικ, φτάνοντας σε απόσταση 50 μ. από την κορυφή. Η 74η και η 75η Ταξιαρχίες επιτέθηκαν επίσης και ανέτρεψαν την πρώτη γραμμή ανάσχεσης του εχθρού.

Την επομένη η επίθεση συνεχίστηκε. Η ΙΧ Μεραρχία ρίχνοντας στη μάχη και την εφεδρική της 41η Ταξιαρχία συνέχισε την επίθεση και κατέλαβε τα Καλύβια Κατσάρα. Η Ι Μεραρχία, σε συνεργασία με τους Καταδρομείς, κατέλαβε και το ύψωμα Παπούλη. Η ΧV Mεραρχία απλώς απασχόλησε τον αντίπαλο, όπως και η VIII Mεραρχία, καθηλώνοντας σημαντικές δυνάμεις του ΔΣΕ. Άλλωστε ο Τσακαλώτος είχε ήδη αποφασίσει να ρίξει το βάρος του στον βόρειο τομέα, εκμεταλλευόμενος την αρχική επιτυχία της ΙΧ Μεραρχίας.

Έτσι την επομένη η ΙΧ Μεραρχία συνέχισε την κίνησή της προς Πόρτα Οσμάν, κινούμενη ουσιαστικά στα νώτα της εχθρικής τοποθεσίας, μεταξύ Αλβανών και τμημάτων του ΔΣΕ. Ο ελιγμός αυτός απέδωσε και ο εχθρός χαλάρωσε την αμυντική του προσπάθεια στο κεντρικό και νότιο μέτωπο, προσπαθώντας κρατήσει την υπό κατάρρευση βόρεια πτέρυγά του. Ελάχσιτα όμως κατόρθωσε αφού στις 28 Αυγούστου, η μεν ΙΧ Μεραρχία κατέλαβε την κορυφή του Γράμμου και συνέχισε να κινείται στα νώτα των δυνάμεων του ΔΣΕ, απειλώντας το σύνολό τους με περικύκλωση, η δε Ι Μεραρχία και η ΙΙΙ Καταδρομών διέσπασαν την εχθρική άμυνα στον κεντρικό τομέα.

Οι Καταδρομείς στις 12.20 της 28ης Αυγούστου είχαν κυριεύσει και τη Σκίρτση, κόβοντας στα δυο την εχθρική διάταξη. Ύστερα από την εξέλιξη αυτή τα θλιβερά υπολείμματα του ΔΣΕ άρχισαν να αποσύρονται στην Αλβανία, για να μην κυκλωθούν. Στις 30 Αυγούστου το Κάμενικ έπεσε αμαχητί. Ήταν η τελευταία επιτυχία. Ο πόλεμος είχε τελειώσει. Οι απώλειες του ΕΣ ήταν ελαφρές και έφτασαν στους 243 νεκρούς (15 αξιωματικοί) και 1452 τραυματίες και τους 11 αγνοούμενους. Δεν υπέστη λοιπόν ο ΕΣ τις συντριπτικές απώλειες που αναφέρουν σύγχρονοι ιστορικοί, με συγκεκριμένη οπτική. Από την άλλη πλευρά οι νεκροί έφτασαν τους 922 και οι αιχμάλωτοι τους 950 περίπου.

Οι υπόλοιποι, περί τους 5.000 διέφυγαν στην Αλβανία. Πλούσια ήταν και τα λάφυρα του ΕΣ. Συνολικά κυριεύτηκαν 17 ορειβατικά, 15 αντιαεροπορικά και 8 αντιαρματικά πυροβόλα, στο σύνολο ουσιαστικά του εναπομείναντος πυροβολικού του ΔΣΕ, 670 πολυβόλα και οπλοπολυβόλα, 57 αυτόματα, 2.598 τυφέκια, 221 όλμοι – 10 των 120 χιλ. και οι υπόλοιποι των 81, 60 και 50 χιλ. – 4 φορητοί αντιαρματικοί εκτοξευτές PIAT και τόνοι πυρομαχικών.

Η μάχη στον Γράμμο έληξε με μια ακόμα νίκη του ΕΣ, αν και αυτή τη φορά ο ΔΣΕ περίμενε την επίθεση. “Οι αντάρτες μετά το Βίτσι ανέμεναν την συνέχιση τών επιχειρήσεων κατά του Γράμμου και άρα ήταν αδύνατη η επίτευξη στρατηγικού αιφνιδιασμού. Επετεύχθη όμως ο τακτικός αιφνιδιασμός, ο οποίος συνίστατο στην απόκρυψη τής κατευθύνσεως τής κύριας προσπαθείας και του χρόνου επιθέσεως (ημέρα και ώρα επίθεσης). Πράγματι δια των παραπλανητικών ενεργειών του Πυροβολικού από 20—24 Αυγούστου, δια των όποιων προσεβάλλοντο τοποθεσίαι του εχθρού εις νότιον Γράμμο (Μπουχέτς, Ζέρμα κ.λ.π.) επετεύχθη ο τακτικός αιφνιδιασμός του ιδίως όσον αφορούσε την εκδήλωση του υπερκερωτικού ελιγμού κατά μήκος των συνόρων από την ΙΧ Μεραρχία.

Ο υπερκερωτικός ελιγμός κατά μήκος των συνόρων προκρίθηκε λόγω της μικρής ισχύος των εχθρικών οργανώσεων στον τομέα αυτό, της ύπαρξης κατάλληλων δρομολογίων κίνησης επί της μεθορίου, λόγω της αδυναμίας του εχθρικού πυροβολικού και όλμων να εκτοξεύσουν φραγμούς πυρός, λόγω της θέσης τάξης τους με βασικό προσανατολισμό την κάλυψη του Τσάρνο – Παπούλη – Αρένες, την σημασία που θα είχε για τον αντίπαλο, αφού τον απέκοπτε από την μόνη οδό διαφυγής του προς την Αλβανία. Μοναδικό μειονέκτημα της κίνησης κατά μήκος των συνόρων ήταν ακριβώς η εγγύτητα με τα σύνορα που επέτρεπε στους Αλβανούς να πλήττουν τα ελληνικά τμήματα.
Επίσης πρέπει να δοθούν τα εύσημα στην ΙΧ Μεραρχία η οποία με την παράτολμη, σε βάθος διείσδυσή της, στο βάθος της εχθρικής τοποθεσίας, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των πλευρών της, ουσιαστικά κέρδισε τη νίκη.